Festes

Mapa municipal

Sant Antonio Abad "el del porquet"

17 de Gener

Aquesta festivitat conjumina sincréticament elements pagans de celebració del final de l'hivern amb elements cristians de devoció a Sant Antonio, patró i protector dels animals. D'aquesta manera, en Alcalà, donada la seua tradició i història rural i agrícola, ha sigut tradicionalment una de les festivitats més assenyalades del calendari.

Com a peculiaritat cal destacar que en el cas d'Alcalà l'organització dels festejos és a càrrec dels veïns d'un carrer o carrers del poble, coneguts com majorals, sent aquesta una particularitat destacada respecte altres municipis valencians. Els majorals s'organitzen per a recaptar entre ells els fons necessaris per a sufragar el cost dels festejos, així com reparteixen les tasques necessàries per a la seua organització.

Les festes solen celebrar-se el cap de setmana més proper a la festivitat de Sant Antoni, ocupant els seus diferents actes tot el cap de setmana, de divendres a diumenge. Si ben els actes els decideixen els majorals, trobem una sèrie d'ells que constitueixen l'element comú, i que no poden faltar; com són la celebració d'un o dos dies de bous pels carrers que són majorals i la tradicional missa i posterior processó del diumenge al matí, en la qual destaca la participació del poble mitjançant desfilada de carros, cavalls engalanats per a l'ocasió i tot tipus d'animals domèstics i mascotes que participen de la popular benedicció i protecció del Sant; mentre els Majorals reparteixen pastes i moscatell als participants i cedeixen el testimoni de l'organització per a l'any següent a altres veïns de la localitat.

En el cas d'Alcossebre, i com a element destacable respecte a Alcalà, cal ressaltar que l'organització de la festivitat és a càrrec d'un grup de veïns de la localitat, no necessàriament del mateix carrer o zona; els qui s'ajunten per a recaptar els fons necessaris per a la festa realitzant o participant en tot tipus d'actes i festes al llarg de l'any.

Els actes celebrats varien en funció dels majorals, però com en el cas d'Alcalà podem establir com a elements comuns tots els anys la celebració durant el cap de setmana pròxim al 17 de gener de tots els festejos, entre els quals destaquen el muntatge d'una gran foguera que es crema el dissabte a la nit i la celebració d'una missa celebrada en la capella d'Alcossebre l'endemà, després de la qual es procedeix a la benedicció dels animals i mascotes allí reunits.

-----

Carnestoltes

Febrer

Aquesta popularisima i colorida festivitat se celebra amb gran entusiasme en tot el municipi, amb la particularitat respecte altres pobles que en el nostre ocupa dos caps de setmana, el primer i com és tradició a tot el món quaranta dies abans de la Quaresma en Alcalà i el cap de setmana següent en Alcossebre, peculiaritat que afavoreix la participació dels més festers, tant del poble com de pobles veïns, que gaudeixen el Carnestoltes per partida doble.

Els actes principals del Carnestoltes d'Alcalà comencen el divendres, amb la desfilada de disfresses per gran part dels carrers de la localitat i que té el seu clímax en la balconada de l'Ajuntament amb la cridà del rei “Don Carnal” a l'inici de la festa, les despreocupacions i el desenfrenament durant els dies del seu mandat.

L'endemà, dissabte, les colles del poble cobren tot el protagonisme amb la desfilada de carrosses i disfresses especialment confeccionades per a l'ocasió, que vesteixen tot el poble de gala amb els seus colors, música i alegria "carnavalesca". Per a finalitzar, el regnat de la seua majestat Don Carnal en Alcalà veu arribat la seua fi el diumenge, moment en el qual mor i es procedeix al seu enterrament en el conegut “enterro de la sardina”, a l'espera de la seua anhelada tornada l'any següent.

En Alcossebre la festa prossegueix el dissabte següent, en el qual tota la població s'engalana durant la desfilada, que circula pel centre de la població i en el qual participen els veïns del municipi amb les seues carrosses i disfresses, perllongant l'esperit del Carnestoltes una setmana més tot esperant la tornada l'any següent del rei “Don Carnal” al municipi.

------

Setmana Santa

Març-Abril

La celebració de la Setmana Santa a Alcalà de Xivert cobra any rere any rellevància com a festa d'interès turístic en multiplicar-se els actes i la participació de la població en tots ells.

Amb un caràcter eminentment religiós, la Setmana Santa d'Alcalà ocupa principalment el Dijous i el Divendres Sant, en els quals a més de les tradicionals i solemnes misses i processons organitzades per l'Església d'Alcalà destaquen la participació de diferents confraries i associacions locals en la Setmana Santa; ja siga mitjançant la recreació de la Passió, la tamborrada de la nit del Dijous Sant o en la desfilada de les confraries pel centre de la vila.

-----

Sant Pere de Verona

29 Abril

Per a l'última setmana d'abril tot el protagonisme cau en mans dels joves solters de la localitat, comunament coneguts com fadrins; els qui en honor al seu patró Sant Pere de Verona organitzen una setmana de festejos.

Cada any, i amb la tradicional subhasta de festes, un grup d'amics del poble s'encarreguen d'organitzar ells les festes mitjançant l'oferiment en la subhasta d'un programa d'activitats centrades tradicionalment en la solta de bous per la població, guanyant el millor postor en aquest camp. Posteriorment, els guanyadors de la subhasta hauran de responsabilitzar-se de l'obtenció de fons per a sufragar les festes, arreglant-li-les de mil i un maneres però explicant sempre amb la col·laboració dels veïns d'Alcalà.

A part de les habituals corregudes de bous pels carrers cal destacar dins de les festes de Sant Pere les Albaes, un peculiar estil de cante valencià tradicional típic de l'àmbit rural d'orígens tarde-medievals; en els quals un cantador, acompanyat per dolçaina i tabal, recita uns versos mètrics de temàtica satírica i humorística. En Alcalà la nit d’albaes, la vespra del dia major de les festes, és un dels esdeveniments més celebrats i esperats dins de les festes de Sant Pere, en possibilitar per una nit i en to desenfadat, la sàtira i la burla entre els veïns, recordant els principals assumptes i xafardejos que s'han produït en l'últim any.

-----

La Verge dels Desemparats, Patrona de la vila

Maig

El segon diumenge del mes de maig se celebra el dia de la patrona de la vila d'Alcalà, la verge dels Desemparats, patrona al seu torn de la ciutat de València. En aquesta festivitat de caràcter netament religiós tot el protagonisme recau en la celebració de la missa major i posterior processó solemne pels carrers del centre de la localitat, en la qual participen nombrosos fidels vestits amb els vestits tradicionals valencians.

-----

Festivitat de San Isidre

Finals de maig

Amb motiu de la festivitat agrícola de San Isidro se celebra en Alcalà una missa i processó en honor d'aquest sant, patró dels agricultors, en la qual la participació del poble, especialment els més xicotets vestits amb els vestits típics, així com el folklore tradicional valencià mitjançant la música cobren tota la importància.

------

Fogueres de Sant Joan

24 de Juny

Coincidint amb el solstici d'estiu, la nit del 23 al 24 de juny de l'any, se celebra la festivitat de Sant Joan Baptista, patró de la vila d'Alcalà, amb la tradicional crema de fogueres. Aquesta festivitat, com a tantes altres del calendari, comparteix elements precristians amb el culte al sant i és molt popular a nivell europeu, i especialment en el cas espanyol i valencià.

Tant en Alcalà com en Alcossebre, els veïns i amics es reuneixen i construeixen amb llenya, mobles i altres deixalles fogueres per a la nit de Sant Joan, al voltant de les quals se celebra amb la companyia d'amics i família aquesta nit màgica.

------

Sant Antoni en Capicorb

Finals de juliol-principis d'Agost

L'últim cap de setmana de juliol té lloc aquesta popular i participativa festa en honor a Sant Antonio de Pàdua, organitzada per l'Associació de Veïns de Capicorb, en la qual a través de múltiples activitats participatives per a totes les edats es convida als veïns del municipi i a tots els visitants a assistir, participar i gaudir d'aquesta festivitat celebrada en la zona de Capicorb; concloent les celebracions el diumenge en la xicoteta i bella ermita de Sant Antoni de Capicorb.

-------

Festes Patronals

Última setmana d'agost-segona setmana de setembre

Durant els últims dies d'agost tenen lloc en Alcalà les Festes Patronals, dedicades a Sant Joan Baptista i al Sagrat Cor de Jesús; autèntiques festes majors de l'any per la seua importància i per tradició. Els actes principals ocupen l'última setmana del mes, generalment a partir del tercer dissabte d'agost, amb multitud i molt variats actes lúdics i participatius per a totes les edats i gustos; tenint com a actes principals la Presentació de les festes i posterior ball de gala, la cavalcada del Pregó de festes l'endemà i la missa i processó en honor a Sant Joan Baptista, patró de la vila, el 29 d'agost. També, gran importància cobren durant totes les festes les corregudes de taurines al voltant del cus, especialment alçat per a l'ocasió per les colles d'amics de la població, així com les populars revetles nocturnes.

La segona setmana de setembre veu com el relleu en les Festes Patronals ho agafa Alcossebre, on a part de les celebracions taurines en la plaça alçada per a l'ocasió i les revetles nocturnes destaca la zona de carpes situades junt la plaça de bous i en les quals diferents *collas i associacions locals munten la seua carpa oberta a tots els veïns i els nombrosos visitants que desitgen gaudir d'uns magnífics dies de festes al costat del mar.

-------

Festes de Santa Teresa

Intervinguts d'Octubre

Al voltant del cap de setmana proper al 15 d'Octubre de cada any se celebren les festes de Santa Teresa, organitzades tradicionalment per un grup de joves solteres, les fadrines, que com en el cas de Sant Pere s'ajunten per a organitzar elles les festes amb els fons que recapten durant tot l'any, i amb els quals es promouen activitats molt variades pensades per les fadrines per a totes les edats en les quals no falta la música, el ball i el popular concurs de paelles el diumenge al migdia amb el qual es tanca la programació de festes.

-------

Santa Llucia

13 Desembre

Aquesta festivitat se celebra el cap de setmana més pròxim al 13 de desembre de cada any en l'entorn espectacular de l'ermita de Santa Llúcia d'Alcossebre, mirador privilegiat de la Serra d’Irta. La festa comença el dissabte, moment en el qual els veïns majorals d'aqueix any juntament amb tots els participants que ho desitgen es reuneixen per a passar la vespra en bona companyia, i rebre així a tots els veïns i visitants que el diumenge pugen en romiatge tant des d'Alcalà com des d'Alcossebre per a assistir a la missa i posterior processó pels voltants de l'ermita.

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Alcalà de Xivert-Alcossebre, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Calle Purisima, 21, Ajuntament de Alcalà de Xivert-Alcossebre, CP: 12570, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).